Jak ekonomicznie ustawić piec na pellet?
Jak ekonomicznie ustawić piec na pellet
Regulacja kotła na pellet jest bardzo ważna i należy do obowiązków osoby, która oddaje urządzenie do eksploatacji. Powinna być wykonana przez przeszkolony personel z wykorzystaniem np. analizatora spalin.
Niemniej jednak możemy podpowiedzieć Wam, jak wykonać to w uproszczony sposób, we własnym zakresie. Kocioł na pellet z reguły posiada tylko mały wizjer, przez który widzimy czy w palenisku jest ogień, czy go brak. Nie jesteśmy w stanie przez tą małą szybkę ocenić jakości płomienia i spalania, ale możemy poradzić sobie w inny sposób. Kluczową rolą jest obserwacja komory spalania i popiołu, gdy kocioł nie pracuje oraz dymu jaki wydobywa się z komina podczas pracy kotła z mocą maksymalną.
Jak to powinno wyglądać?
Komora spalania powinna być sucha, w miarę czysta, bez smoły i odpadających płatów sadzy.


Jeżeli komora spalania ma nieprawidłowy wygląd powinniśmy sprawdzić poprawność montażu kotła zgodnie z instrukcją producenta. Smoła w komorze spalania może świadczyć np. o braku ochrony temperatury powrotu czynnika z instalacji do kotła. Warto też sprawdzić jakoś używanego pelletu.
Dym, który wydobywa się z komina powinien mieć kolor biały i nie powinno być go zbyt dużo.
Jak powinien wyglądać dym?


Popiół w popielniku kotła powinien być suchy, sypki i mieć strukturę podobną do mąki. Nie powinien być zbrylony lub zakulkowany.


Jeżeli wszystko wygląda dobrze, to nie mamy się czym przejmować. Po prostu pozostaje nam tylko rutynowa obsługa kotła i czerpanie przyjemności z jego posiadania.
Jeżeli jednak, komora spalania jest ciemna, dym jest ciemny i popiół wygląda źle wówczas powinniśmy dokonać regulacji procesu spalania. W tym celu mamy zazwyczaj dwie możliwości: regulacja dawki (ilości) podawanego paliwa i regulacja dawki (ilości) podawanego powietrza do spalania.

Przykłady nieprawidłowości
Rozważmy 4 przykłady nieprawidłowości, które pomogą nam w odpowiedzi na pytanie: jak ekonomicznie ustawić piec na pellet ?
Oczywiście zakładamy, że w naszych przykładach kocioł jest zamontowany prawidłowo, opalany certyfikowanym pelletem, a kotłownia spełnia wymogi określone przepisami.
Przykład 1. Czarna komora spalania. Nie widać procesu oczyszczania się ścianek. Typowy przykład złego spalania. Zbyt niska temperatura panuje w palenisku. W takim przypadku proponujemy zwiększyć ilość podawanego powietrza do spalania o 10 – 15%.
Przykład 2. Czarny i kłębiący się dym wydostawany z komina. Przed obserwacją dymu należy uruchomić kocioł, poczekać, aż przejdzie proces rozpalania i ustawić tryb pracy z pełną mocą. Należy odczekać kilkanaście minut, aż komin oraz instalacja się rozgrzeje. Jeżeli widać czarny i kłębiący się dym, oznacza to, że mieszanka paliwa z powietrzem podawana do komory spalania jest zbyt bogata. Dostarczane jest zbyt dużo paliwa. W takim przypadku proponujemy zmniejszyć ilość podawanego pelletu do spalania o 5 – 10%.
Przykład 3. Popiół czarny i zakulkowany. Zbyt dużo powietrza dostarczane jest do paleniska, np. ze względu na zbyt duży ciąg kominie. Proponujemy zmniejszyć ilość podawanego powietrza do spalania o 10 – 15%.
Przykład 4. Bardzo biała komora spalania. Zbyt dużo powietrza dostarczane jest do paleniska. Proponujemy zmniejszyć ilość podawanego powietrza do spalania o 10 – 15% lub zwiększyć ilość paliwa o 10%.
Bardziej wymagającym klientom możemy zaproponować nowoczesne kotły na pellet, które nie wymagają takich regulacji. Jest to Red Selecta lub Red Performa oczywiście z oferty naszej firmy.