Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.Zamknij
Szybki kontakt: tel.: +48 68 363 81 88, e-mail: biuro@wentor.pl
Koszyk jest pusty.
Brak produktów do porównania

Risotto z figami i kwiatami cukinii

2014-10-27WentorKuchnie

Opowiem Wam dzisiaj o moim spotkaniu z figami - wspaniałymi letnimi owocami. Stworzyłam ten przepis kiedy zebraliśmy ostatnie,wielkie, dojrzałe figi z ogrodu.

 

To byłoby zbyt łatwe zestawić je z rybą , jak w poprzednim przepisie. Ale zrobienie klasycznego włoskiego dania – risotto z figami było całkowicie innym wyzwaniem. Do tej pory robiłam risotto z truskawkami i gruszkami, ale nigdy z figami.

 

Przygotowanie risotto wymaga wielkiej cierpliwości i delikatności. Właśnie dlatego uważam, że figi są owocami, które są stworzone do tego typu gotowania: to współgra z ich właściwościami i delikatnym smakiem.

Efekt był wpaniały! Lekko zkarmelizowane figi dodały nieco kwaśnego smaku delikatnej strukturze risotto. Włoski ser i boczek nadały daniu zbalansowaną słoność.  Ostatecznie pietruszka dopełniła smaku i nadała świeżości całemu daniu.

Spróbujcie sami!

Składniki na 6 porcji:
- 6 świeżych białych lub zielonych fig,
- 6 kwiatów cukinii,
- 400 g ryżu,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- Świeża cebula,
- 100 g boczku,
- 100 ml białego wina,
- 50 g tartego sera,
- Posiekana pietruszka (ok. 1 łyżki stołowej),
- Trochę masła,
- Oliwa z oliwek (według uznania),
- Sól i świeżo mielony pieprz (według uznania).

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie, na dużej patelni z pokrojoną w paski panchettą. Kiedy składniki się zarumienią dodaj ryż oraz grzanki i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dolej wina. W miarę jak alkohol będzie wyparowywał dolewaj go w małych ilościach i gotuj. Po około 10 minutach dodaj dobrze umyte i posiekane figi oraz kwiaty cukinii. Następnie gotuj przez 7-8 minut dokładnie mieszając.

 

Przed podaniem dodaj posiekaną pietruszkę, pieprz, ser. Nadaj daniu kremowej konsystencji dodając masło.

Orsa Pellion di Persano

 

Urodzona w Piedmont. Wyjechała do Toskanii w wieku 20 lat. Ukończyła studia prowadząc badania na temat roli kobiet i służących w małej wsi w Somalii.

 

Po przyznaniu stypendium wyjechała do Wielkiej Brytanii, gdzie ukończyła podyplomowo "Antropologię zdrowia i żywienia".

 

Kwestia jedzenia, która była ściśle związana z jej zainteresowania feministycznymi, wpływami i kulturą antropologii, wkrótce stały się decydujące; nie tylko dla jej wykształcenia ale także dla jej własnego przetrwania/bytu. By mieć możliwość zarobienia dodatkowych pieniędzy, włoska przyjaciółka zaprosiła ją do ugotowania posiłku i wystawienia wspólnie bankietu z tradycyjnym, włoskim menu. Jednego wieczoru wokalista Pink Floyd zaprosił ją do przygotowania jego urodzinowej kolacji. Pięć rzeczy przygotowanych na tę okazję pozostawiło wszystkich gości oniemiałych. 

 

Pewnego razu wróciła do Włoch i ponownie zagościła na Uniwersytecie, rozpoczynając studia na kierunku „Antropologia i historia żywienia”. Studiowała książki kucharskie z tradycyjnym, wiejskim jedzeniem, rozmawiała z gospodyniami, gdy piekły chleb w wielkim opalanym drewnem piecu. Z kobietami, które zapiekały ryż dla Mardi Gras. Odkryła sekret przyrządzenia "ribolity" i sztukę gotowania bez ognia.

 

Dziś, po latach studiów Orsa wraz ze swoją kuzynką prowadzi wspaniałe gospodarstwo agroturystyczne. Tam też daje lekcje gotowania dla turystów i oprowadza po okolicy Chianti.

 

Poza lekcjami są tam też wydarzenia kulturalne. Orsa poświęca też czas na poszerzanie wiedzy i bogactwa smaków.

 

Smak jest początkiem wiedzy. Należy poznać kulturę i kraj. A najlepszą rzeczą jaką można zrobić jest próbować lokalnych potraw, posmakować dań i odkrywać ich smak. Ktoś kiedyś powiedział, że gotowanie jest delikatną i przyjazną sztuką; łamie bariery językowe, spaja ludzi i ogrzewa serca.

 

To wszystko jest "rdzeniem" lekcji gotowania Orsy. Istotą jej kuchni i zanurzenie się w składnikach, przez co odkryjesz smak, wiedzę i dziedzictwo kulturowe.

CHĘTNIE
POMOŻEMY

Potrzebujesz porady eksperta?

Zadzwoń:

68 363 81 88


Zawsze warto zadzwonić
i skonsultować się
ze specjalistą.