Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.Zamknij
Szybki kontakt: tel.: +48 68 363 81 88, e-mail: biuro@wentor.pl
Koszyk jest pusty.
Brak produktów do porównania

Czy kupiłeś już pelet na zimę?

2014-10-09Wentor

Porozmawiajmy z ekspertem, aby dowiedzieć się, który pelet najlepiej kupić.


Paliwo pelet obecnie jest już bardzo popularne. Dostępne jest u wielu dystrybutorów oraz w marketach budowlanych. Czy każdy pelet jest tak samo doby? Czy ma podobne parametry?
Przed zakupem na nowy sezon grzewczy proponujemy zasięgnąć informacji od naszego specjalisty.

Poprosiłem o rozmowę Giuliano, technika Grupy MCZ, który jest odpowiedzialny za szkolenia w naszych centach treningowych. Miałem dużo szczęścia zastać Giuliano wolnego, ponieważ zazwyczaj on kursuje między Francją, Niemcami i Włochami.

 

Gdybym zapytał Ciebie jaki najlepiej pelet kupić tej jesieni, to co byś mi powiedział?

Należy bezwzględnie kupować certyfikowany pelet. Najczęściej występujące oznaczenia atestów to: EN Plus, Din Plus, O-Norm, Pellet Gold. Pelet, który posiada jeden z tych certyfikatów gwarantuje jakość paliwa zgodną z prawem europejskim (EN 14961-2 classe A1 lub A2). Innymi słowy, tylko taki pelet gwarantuje doskonałą wartość kaloryczną (czyli: daje dużo ciepła) i pozostawia po spaleniu mało popiołu (czyli: piec dłużej pozostaje czysty). Dodatkowo mamy pewność, że ten pelet powstał wyłącznie z drewna bez zanieczyszczeń i dodatków chemicznych.

 

Co się stanie, jeśli będę używał nie certyfikowanego peletu?

Podczas wykonywania usług serwisowych często miałem do czynienia z urządzeniami, w których używany był właśnie pelet złej jakości. 
W najlepszym przypadku może się zdarzyć, że piec będzie się bardzo szybko brudził, wiec trzeba go będzie czyścić częściej niż normalnie. Dodatkowo używając peletu o niskiej wartości opałowej (np. z brzozy) Twoje urządzenie nie uzyska odpowiednich wartości i możliwości grzewczych zakładanych przez producenta. To jest typowy przypadek, kiedy klient skarży się, że jego piec spala dużo paliwa, a daje minimalne efekty grzewcze.      
W najgorszym jednak przypadku, gdy będzie używany również zły pelet, ale tym razem o zbyt dużej wartości opałowej (np. ciemny pelet z drewna dębowego) może dojść do odkształcenia wewnętrznych części komory spalania. W tym wypadku konieczna będzie wymiana uszkodzonych elementów na nowe.

 

Czy w takiej sytuacji naprawa objęta jest gwarancją?

Nie, gwarancja traci ważność, jeśli używany był pelet inny od tego, który jest wskazany w każdej instrukcji dołączonej do urządzenia.

 

W takim razie jakie jest najlepsze drewno na pelet?

Najlepsza jest mieszanka europejskiego świerku i buku.

 

Czy łatwo jest ją znaleźć?

Tak, nie jest to trudne. Np. od stowarzyszeń rolniczych lub u dostawcy dobrego peletu.

 

Czy nie jest lepiej kupić pelet z supermarketu?

Nie koniecznie. Ogólnie rzecz biorąc supermarkety nie specjalizują się w sprzedaży peletu. 
Jednak, jeśli będzie to dobry certyfikowany pelet, to czemu nie.

 

Dlaczego istnieje przekonanie, że austriacki pelet jest najlepszy?

Ponieważ w Austrii, aby sprzedawać pelet musi on spełniać bardzo restrykcyjne kryteria, najbardziej restrykcyjnych w Europie. Więc automatycznie pelet, który pochodzi z Austrii jest doskonałej jakości. Choć niekoniecznie zawsze najlepszy. Mamy też doskonały włoski, francuski lub niemiecki pelet. Najważniejszą rzeczą jest certyfikacja.

 

Czy etykiety na opakowaniach z peletem mogą wprowadzać nas w błąd?

Czasami mówią, na przykład: "Spełnia wymagania normy DIN PLUS", często napisane małymi literami. Jest to mylące, ponieważ tak naprawdę nic to nie znaczy. Etykieta musi wyraźnie powiedzieć "certyfikowany DIN PLUS". Ogólnie rzecz biorąc, rada moja jest taka, aby uważać na tzw. produkty "no-name" w workach bez certyfikacji i bez informacji o rodzaju materiału użytego do produkcji tego paliwa.

Czy rozmiar peletu jest ważny?

Z pewnością. Zazwyczaj polecam długość pomiędzy 0,5 i 3 cm. Krótsze kawałki mogą się przegrzać w układzie podawania paliwa w piecyku. Większe kawałki mogą się samoistnie blokować.

 

Ostatnie pytanie, które może wydawać się banalne, ale czy w piecu na pelet, można palić czymś innym niż tylko peletem?

Absolutnie nie. Do dawnych pieców opalanych drewnem, wrzucaliśmy wszystko, od skórek od owoców po papier. Piece na pelet są bardzo wyrafinowanymi produktami. Próbując spalać w nich inne materiały niż pelet, możemy doprowadzić do poważnej awarii.

 

CHĘTNIE
POMOŻEMY

Potrzebujesz porady eksperta?

Zadzwoń:

68 363 81 88


Zawsze warto zadzwonić
i skonsultować się
ze specjalistą.